NHG, NWWI/TVI, CHF, Kadaster
NWWI, NHG en TVI
Onze taxateurs zijn allemaal aangesloten bij het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut) en/of het TVI (TaxatieValidatieInstituut). Dit geeft u de garantie dat taxatierapporten die door ons worden vrijgegeven altijd worden geaccepteerd door hypotheek geldverstrekkers en het NHG (Nationale Hypotheek Garantie).
Het NWWI en het TVI zijn landelijke, onafhankelijk validatie instituten die de kwaliteit van de taxatierapporten controleren. Het NWWI en het TVI controleren ook de taxateurs die aan strenge kwaliteitseisen voldoen. Zij moeten nl. lid zijn van een brancheorganisatie en beschikken over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. De taxateurs die zijn aangesloten bij het NWWI en het TVI werken allemaal volgens dezelfde, controleerbare taxatiemethode.
De taxateur moet vermeld staan in een van de twee kwaliteitregisters VastgoedCert of SCVM. Al onze taxateurs zijn erkend, aangesloten bij het NWWI en/of TVI en aangesloten bij een brancheorganisatie (NVM, VastgoedPro of VBO).
CHF
Het Contactorgaan Hypothecair Financiers (CHF) is de koepel waarbinnen hypotheekverstrekkers (banken, verzekeraars, pensioenfondsen) gedragsregels hebben afgesproken. Het CHF is in 1990 opgericht door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), het Verbond van Verzekeraars, de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen en Bouwfonds Hypotheken B.V. De NVB voert het secretariaat voor het CHF. Doel van het CHF is onder andere toezien op de naleving van de gedragscode. Het Contactorgaan Hypothecair Financiers (CHF) heeft in overleg met alle landelijke organisaties op het gebied van vastgoedtaxaties en in overleg met STenV, de Stichting Taxaties en Validaties (link), overeenstemming bereikt over een modeltaxatierapport. Het CHF stelt dit taxatierapport verplicht voor alle bij haar aangesloten financiële instellingen. In de praktijk betekent dit dat alle banken in Nederland alleen nog dit model accepteren.
Verschotten en leges
Verschotten zijn extra gemaakte kosten voor het uitbrengen van een taxatierapport. De taxateur moet, naast het taxeren van de woning zelf, ook een onderzoek instellen naar externe factoren die de waarde van een huis kunnen beïnvloeden. Voorbeelden van verschotten zijn:
- Bestemming en gebruik in bestemmingsplannen, bouwverordeningen, drank- en horecawet, ontheffingen, enzovoort
- Afgegeven vergunningen aan derden die van invloed (kunnen) zijn op het woongenot
- Kadastrale info
De eerste twee kunnen opgevraagd worden bij de gemeente. De gemeente kan hiervoor kosten in rekening brengen. Iedere gemeente mag haar eigen tarieven vaststellen. Deze extra kosten in de vorm van leges zijn inbegrepen in het tarief van Taxatieaanvraag.nl. Naast het raadplegen van het Kadaster voert de taxateur bijna altijd ook een onderzoek uit naar de eigendomspapieren. De taxateur dient te onderzoeken of de kadastrale gegevens overeenstemmen met het eigendomsbewijs en/of op het object erfdienstbaarheden, kettingbeding, erfpacht e.d. zijn gevestigd. Tevens blijkt uit de praktijk dat het noodzakelijk is om te controleren of de verkoper ook wel daadwerkelijk de eigenaar is. Ook deze extra kosten zijn inbegrepen in het tarief van Taxatieaanvraag.nl. Bij veel aanbieders is het tarief voor een taxatierapport exclusief deze verschotten. Vaak wordt er wel vermeld wat de kadasterkosten bedragen, maar altijd is het tarief exclusief de gemeentelijke leges. Als u een taxatieopdracht bij ons plaatst, zijn al deze bijkomende kosten (verschotten) bij de prijs inbegrepen. U weet dus precies wat u moet betalen voor een taxatierapport en u komt nooit voor verrassingen te staan.
Kadasterkosten
Naast het raadplegen van het Kadaster voert de taxateur bijna altijd ook een onderzoek uit naar de eigendomspapieren. De taxateur dient te onderzoeken of de kadastrale gegevens overeenstemmen met het eigendomsbewijs en/of op het object erfdienstbaarheden, kettingbeding, erfpacht e.d. zijn gevestigd. Tevens blijkt uit de praktijk dat het noodzakelijk is om te controleren of de verkoper ook wel daadwerkelijk de eigenaar is. Ook deze extra kosten zijn inbegrepen in het tarief van Taxatieaanvraag.nl.
Verschotten inclusief of exclusief?
Bij veel aanbieders is het tarief voor een taxatierapport exclusief deze verschotten. Vaak wordt er wel vermeld wat de kadasterkosten bedragen, maar altijd is het tarief exclusief de gemeentelijke leges. Als u een taxatieopdracht bij ons plaatst, zijn al deze bijkomende kosten (verschotten) bij de prijs inbegrepen. U weet dus precies wat u moet betalen voor een taxatierapport en u komt nooit voor verrassingen te staan.